Det er vigtigt at skelne mellem, om man arbejder med genbrug eller genanvendelse, da produkter til direkte genbrug er undtaget affaldslovgivningen.
Genbrug er, når en gammel byggevare anvendes igen direkte til samme formål uden forarbejdning eller ved mindre forarbejdning i form af fx reparation, vask og rensning. Om der sker forarbejdning eller ej, afgør, hvilken lovgivning der skal følges:
Byggevarer, der kan genbruges direkte uden forarbejdning:
Byggevarer, der kan genbruges efter en mindre forarbejdning:
Genanvendelse er, når affaldsmaterialerne bliver forarbejdet og derefter indgår i produktionen af nye byggevarer eller byggematerialer, og her gælder følgende:
På hjemmesiden ”Kend din byggevare” kan du læse mere om krav og regler for byggevarer, herunder kravene ved genbrug og genanvendelse af byggevarer.
Kvikguide
Det giver god mening at genanvende byggematerialer, da det reducerer ressourcespild og brugen af nye råvarer. Du kan læse mere i ”Guide til producenter: Sådan genanvender du gamle materialer i nye produkter”.
Hent guiden: Sådan anvender du gamle materialer i nye produkterI byggelovgivningen findes kravene særligt i:
Hvis byggeaffald bliver genanvendt til nye produkter, som er omfattet af en harmoniseret standard, skal produkterne CE-mærkes. De harmoniserede standarder passer imidlertid typisk ikke til genbrugsmaterialer (bemærk – forskel fra genanvendte materialer), da de tager udgangspunkt i produktion af nye byggematerialer.
En producent af genbrugsbyggevarer kan som et alternativ til en harmoniseret standard ansøge om en ETA (Europæisk Teknisk Vurdering – er frivillig at udarbejde).